Kimariwaza, wat is nou eigenlijk echt belangrijk

 

Passie, het draait allemaal om passie. Als die er eenmaal is dan komt de energie en de techniek vanzelf. Het lezen en vertalen van het document van Daihachi Oguchi (DO) is erg inspirerend en geeft veel helderheid met betrekking tot de mentaliteit, nodig om goed taiko te kunnen spelen. Goed wil niet perse zeggen "technisch vaardig", "bedreven".  

Over de techniek van het spelen wordt door DO nauwelijks gesproken; de passie, de energie en overtuiging dat is waar het allemaal omdraait.

Daihachi Oguchi sprak over "気間理技", of "きまりわざ", "kimariwaza". 

Ki-ma-ri-waza; een viertal principes, belangrijk om je in te bekwamen, voor een echt goede wadaiko speler. 

1. 気: (spirit, mind, heart) betreft de mentale instelling. Er moet gespeeld worden met het hart, met passie en vol overgave. Er bestaat geen "houd je maar in", het is meer een "alles-of-niks" gebeuren. 

2. 間: (time, pause, space): betreft het gevoel voor ruimte, voor timing in het bespelen van de wadaiko. Je moet beseffen dat niet-slaan zeker zo belangrijk, zo niet juist belangrijker is. Neem ruimte in de muziek.

3. 理: (reason, principle, logic): Er is een logica achter het bespelen van de wadaiko, een filosofie. Maak dat een deel van jezelf, van je eigen overtuiging. Wadaiko spelen is meer dan alleen maar slaan op een Japanse trommel. De groep, het publiek maken deel uit van het spel. Het niet een soort fitness!

4. 技: (technique, art, skill, move): En last but not least: uiteraard moet je ook beschikken over de nodige technische vaardigheden om wadaiko te kunnen spelen. Hoe moet je staan, hoe moet je bachi vast houden en en nog zowat meer, zijn evenzeer belangrijk, echter...dat komt pas op de laatste plaats!

Eerlijk is eerlijk: we zijn met zijn allen geneigd om ons (te) veel te focussen op een technische vaardigheid, maar de passie draagt veel meer bij tot het goed spelen van de wadaiko.
We zouden daar dus veel meer aandacht aan moeten besteden gedurende ons spel, ook gedurende de repetities. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Ima kara

Tweeënhalve maand Japan, de voorbereiding

De eerste dagen, pieker en peins